Română Magyar English French

Metamorfoze sau Măgarul de aur

Autor: , 07.04.2021 13:26

Lucius Apuleius n. cca. 123 (Maudauros, Algeria de astăzi) - m. 170 Prima ediție: 1469 Primul editor: C. Sweynheim & A. Pannartz Titlul original: Metamorphoson libri


Metamorfoze sau Măgarul de aur

Lucius Apuleius
n. cca. 123 (Maudauros, Algeria de astăzi) - m. 170
Prima ediție: 1469
Primul editor: C. Sweynheim & A. Pannartz
Titlul original: Metamorphoson libri

„Măgarul de aur este unicul roman latin păstrat integral. Stilul său este picant, gălăgios și irevențios, specific povestitorilor profesioniști, dar mesajul este unul moral.
Lucius, un tânăr aristocrat roman obsedat de magie, este transformat din greșeală de iubita sa în măgar. În acest chip, trece printr-o serie de aventuri care îl fac să cunoască și să se implice în viața mizeră a sclavilor și a oamenilor liberi nevoiași care, la fel ca Lucius, sunt tratați de stăpânii lor bogați precum animalele. Este unica mărturie literară directă din antichitatea greco-romană despre viața claselor de jos. În ciuda temei serioase, limbajul este licențios și explicit sexual căci Lucius se află des în companii desfrânate. Romanul este semnificativ și datorită portretizării religiilor contemporane: în capitolele finale, Lucius este transformat de zeița Isis în bărbat, inițiat de ea în cultul misterelor, după care își dedică viața zeiței. Din acest moment, umorul fără perdea este înlocuit de o proză cu substanță și la fel de frumoasă. Măgarul de aur este precursorul romanului picaresc, episodic, iar combinația sa antrenantă de magie, farsă și mitologie îl face la fel de captivant acum ca și în momentul scrierii.” - Lizzie Enfield în „1001 DE CĂRȚI de citit într-o viață”, coord. Peter Boxall, Rao, 2016, p. 27.

„Căci vă voi bucura cu snoave de suavă strălucire
Și sincer voi hrăni auzul vostru cu o dulce fericire,
Încât să îndrăzniți această carte să priviți
Ce-i scrisă și împodobită ca voi s-o citiți,
Și vă voi povești cum unul deodată chipul și-a pierdut
Și cum în formă animală viața și-a petrecut,
Și cum din starea-aceasta cu timpul a ieșit
Și-a revenit la forma sa curată și viața a cinstit.”
(din Prefața autorului)

„Apuleius are o abundență de povestitor înnăscut; la fiecare pas oferă exemple de realism din cel mai sănătos și mai captivant; limbajul lui descriptiv e de o neînchipuită virtuozitate; artificial și căutat, el e totuși, cel mai adesea, deosebit de descriptiv. Comparat cu cel al lui Petronius, vădește efortul făcut de un întreg secol pentru formarea prozei artistice, deliciu al oamenilor de gust.”
(Jean Bayet, Literatura latină)
„Cartaginezul romanizat Apuleius este autorul unicului roman latin care ne-a parvenit integral, spre deosebire de Satyricon-ul lui Petroniu, prefigurând prin abila sa construcție complexitatea modernilor săi urmași: realist, satiric, fantastic, magic, mistic, filosofic, dar, mai ales, erotic.”
(Ion Acsan)

Vă invităm cu drag să citiți cartea ne vorbește din antichitatea greco-latină despre realități socio-politice valabile atunci, dar și în prezent, împrumutând-o de la biblioteca noastră, Secția Împrumut carte pentru Adulți, secțiunea Literatură Universală.
https://catalog.bibliobihor.ro/opac/bibliographic_view/66775?pn=opac%2FSearch&q=magarul%20de%20aur&fbclid=IwAR1TgSdZjbNVnlw4TtVThkpxdt99S_mQgzOVOIwktItw-lCxMGWa0zUZt3o#level=all&location=0&ob=asc&q=magarul+de+aur&sb=relevance&start=0&view=CONTENT

Cuvinte cheie: Metamorfoze sau Măgarul de aur

« Înapoi la ştiri


Oradea, Str. Armatei Române nr. 1/A    Telefon: 0259-431257, 0359-800363, 0359-800368
Program cu publicul:  Luni – Vineri: 08.00–19.00, Sâmbătă: 09.00-13.00
E-mail: bibliobihor@yahoo.com